Hoe zou jij willen sterven?

“Hoe zou jij willen sterven?”

Een mooie vraag van Roy Martina tijdens de indrukwekkende Reality Benders gisteren in Steenwijk. 350 mensen in de zaal. Meegenomen in een “doodservaring”. 

Zou je willen sterven in je slaap? Of omringd door je familie en vrienden? Of op een andere manier? Als jij het voor het zeggen had ! Een leuke vraag ook voor op een feestje “hoe zou jij willen sterven”? Want die vraag kun je ook gewoon stellen aan een zaal met 350 mensen. 

Wie denkt daar over na? Hoe je overgaat. De American Natives voelden aan wanneer het tijd was. Dan namen ze afscheid en vertrokken ze naar de bergen of een andere heilige plek. Om in een meditatieve staat te sterven. Tenzij ze een andere manier van sterven moesten ervaren zeg maar.

Prachtig toch? Bewust je stervensproces begeleiden. Vooraf bedenken hoe je wilt overgaan. 

Angst voor de dood. Heeft een direct link met angst voor het leven. Want onze angsten zijn diepgewortelde angsten om te sterven. Angst voor oordeel van anderen. Angst voor afwijzing. Angst voor tekort. Uit de stam gezet worden betekende de dood. 

En wij zijn vaak zo bang voor de dood, dat de gedachte alleen hieraan soms de dood kan inluiden. “Ik ben als de dood voor…”. Want soms is een negatieve uitslag van een onderzoek meer levensbedreigend dan de ziekte zelf. De impact die het heeft op ons leven. De impact op ons overlevingsmechanisme. 

Wij kunnen veel leren van de wijze waarop de sjamanen de dood bekijken. Ze zien de dood als een vredige overgave aan het onbekende. Ziekten zien ze dan ook als lessen. Hoe jij je ziekte omarmt in plaats van ertegen vecht, onthult waardevolle lessen over de essentie van je ziekte.

“Daar waar leven is, daar is dood – we kunnen ons er niet voor verstoppen. De dood is een noodzakelijkheid voor het leven om te kunnen bestaan. De mensen in het westen hebben het vervloekt uit angst en onwetendheid. Maar waarom? Is de dood werkelijk iets om bang voor te zijn? Mensen zijn zo druk met ervoor wegrennen, dat ze niet waarlijk kunnen leven.”  Amazone Wijsheid

Want hoe zou het zijn. Als je geen angst meer hebt voor de dood. Dan durf je ook echt vol te leven. Kun je identificeren wat de dood is? Zo niet, kun je identificeren wat leven is? Wie en wat ben je in werkelijkheid?

“De angst voor de dood komt voort uit de angst voor het leven zelf. Een mens die voluit leeft, is elk moment voorbereid om te sterven.” -Mark Twain

En afhankelijk van waarin je gelooft ga je door met je reis of stopt het daar. Ik geloof dat je verdergaat met je reis. Dat je je lichaam achterlaat en als bewustzijn doorgaat. Ik zie het als een geboorte. De manier waarop ik ga vind ik wel spannend. 

Mij lijkt het mooi om in een ruimte te liggen. Op een enorm bed. Waar iedereen even bij mij kan komen liggen of zitten. Met geweldige muziek, gedraaid door mijn DJ vriendjes. En als het moment is gekomen vertrek ik. Met mijn kinderen en geliefde tegen mij aan. Met een glimlach. Daarna gaat het feest nog even verder ! Dan mag mijn as door mijn kinderen verstrooid worden op een bijzondere plek. Die hou ik nog even geheim. 

Hoe zou jij willen sterven? 

Vorige
Vorige

Als je heling nodig hebt, dan ben je toch niet gebroken!

Volgende
Volgende

Word de regisseur van je eigen levenswerk