Als je heling nodig hebt, dan ben je toch niet gebroken!

Als je heling nodig hebt, dan ben je toch niet gebroken!

Als het over de term ‘heling’ gaat merk ik regelmatig op dat mensen hier sterk op reageren. En daar kan ik mij wel in vinden. Je bent namelijk niet beschadigd. Niet kapot. Niet gebroken. Ok, tenzij je een been breekt. 

Je bent uit balans. En je zelfhelend vermogen kan deze disbalans even niet herstellen. Je ervaart een blokkade. En je kunt een ziekte ontwikkelen. Spanning of depressieve gevoelens. 

Ik zie dit als een systemisch geheel. Met programma’s die draaien. En in die programma’s kunnen bugs sluipen. Waardoor je programma niet meer lekker draait. Je loopt vast. Waardoor een ander deel weer harder moet gaan werken. En dat deel dat vastloopt wil graag je aandacht. 

Elk systeem streeft naar compleetheid; zelfs als je liefde en licht bent, heb je ook boosheid nodig om je grenzen te bewaken. Als je gevoelens onderdrukt, komen ze toch naar boven, vaak op die momenten dat het je nou net niet uitkomt.

Je moest vroeger altijd je mond houden, omdat je zoveel vragen stelde. Je was superslim. Nu ben je stil en observeer je de wereld. Maar eigenlijk wil je je waarheid spreken. Je ontwikkelt spanning op je kaken en keel. Die blokkade op je keel wil aandacht. Je programma is dermate herschreven dat je je maar inhoudt. 

Er zijn dan diverse paden naar heling:

  1. Het fysieke pad - arts

  2. Het mentale pad - psycholoog

  3. Het holistische pad - transformatief werk, energiewerk, lichaamswerk

  4. Een combinatie van bovenstaande paden

Voor mij staat heling voor 'heelwording'. Je bent niet compleet als je bepaalde delen van jezelf wegduwt of onderdrukt. Ook als je uit balans bent.

Als leider moet je ook kunnen volgen. 

Het gaat om die delen van jezelf die je liever niet ziet, die weggedrukt zijn door gebeurtenissen, overtuigingen en mechanismen.

  • Dat deel waar je je voor schaamt omdat je ooit ontrouw bent geweest.

  • Dat deel dat enorm boos is op de wereld. Ooit afgewezen. Maar je toont dit niet. 

  • Dat deel dat verdrietig is. Maar je maakt altijd grappen. 

Dat deel dat als een bal onder water wordt gehouden. Dat vergt enorm veel energie. Want wat wil een bal die onder water wordt gehouden? Naar boven komen! Dit uit zich in ziekte, woede uitbarstingen, spanning, boosheid van anderen, noem maar op.

Onze buitenwereld weerspiegelt onze binnenwereld, dus onderzoek welke thema's en emoties steeds terugkeren. 

Tip: Kijk eens naar wat je afwijst in anderen. Erger je je aan mensen die heel liefdevol zijn? Misschien onderdruk je je eigen open hart. Heb je een oordeel over mensen die ontrouw zijn? Misschien heb jij een schuldgevoel dat je niet onder ogen durft te zien. Of een diepgeworteld verlangen naar vrijheid.

De heelwording is dus gericht op het ontdekken van de oorzaak van je klachten, in plaats van het bestrijden van de symptomen. Bewustwording is hier het sleutelwoord. Met deze bewustwording kun je je eigen proces verder vormgeven voor een structurele verandering.

Vorige
Vorige

Elke beslissing heeft gevolgen voor de komende 7 generaties

Volgende
Volgende

Hoe zou jij willen sterven?