De vaderwond

“𝑨𝒍𝒔 𝒋𝒆 𝒋𝒆 𝒗𝒂𝒅𝒆𝒓 𝒛𝒊𝒋𝒏 𝒑𝒍𝒆𝒌 𝒈𝒖𝒏𝒕, 𝒌𝒓𝒊𝒋𝒈 𝒋𝒆 𝒋𝒆 𝒏𝒂𝒕𝒖𝒖𝒓𝒍𝒊𝒋𝒌𝒆 𝒅𝒂𝒂𝒅𝒌𝒓𝒂𝒄𝒉𝒕 𝒆𝒏 𝒂𝒎𝒃𝒊𝒕𝒊𝒆𝒏𝒊𝒗𝒆𝒂𝒖. 𝑨𝒍𝒔 𝒋𝒆 𝒋𝒆 𝒗𝒂𝒅𝒆𝒓 𝒛𝒊𝒋𝒏 𝒑𝒍𝒆𝒌 𝒐𝒏𝒕𝒛𝒆𝒈𝒕, 𝒐𝒏𝒕𝒔𝒕𝒂𝒂𝒕 𝒃𝒆𝒘𝒊𝒋𝒔𝒅𝒓𝒂𝒏𝒈.” Els van Steijn - De Fontein

"𝑰𝒌 𝒉𝒐𝒖 𝒗𝒂𝒏 𝒋𝒆 𝒑𝒂". Dat kon ik na 50 jaar eindelijk uitspreken. “𝑰𝒌 𝒆𝒆𝒓 𝒋𝒆 𝒂𝒍𝒔 𝒆𝒆𝒏 𝒛𝒐𝒐𝒏. 𝑰𝒌 𝒏𝒆𝒆𝒎 𝒂𝒍𝒍𝒆 𝒗𝒆𝒓𝒂𝒏𝒕𝒘𝒐𝒐𝒓𝒅𝒆𝒍𝒊𝒋𝒌𝒉𝒆𝒊𝒅 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒎𝒊𝒋𝒏 𝒍𝒆𝒗𝒆𝒏. 𝑬𝒏 𝒉𝒐𝒖 𝒋𝒆 𝒏𝒊𝒆𝒕 𝒎𝒆𝒆𝒓 𝒗𝒆𝒓𝒂𝒏𝒕𝒘𝒐𝒐𝒓𝒅𝒆𝒍𝒊𝒋𝒌 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒎𝒂𝒏 𝒅𝒊𝒆 𝒊𝒌 𝒏𝒖 𝒃𝒆𝒏.”

Toen hij vorig jaar leek weg te glijden (hij is er nog steeds) kreeg ik de kans om iets met hem te helen. Waardoor mijn verhaal dat ik een kopie van mijn vader zou worden (ondernemen gaat je niet goed af) is getransformeerd.
 
Waarom is de relatie met je vader zo belangrijk? In en buiten je bedrijf?

Dat heeft te maken met 𝐣𝐞 𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐩𝐥𝐞𝐤 𝐢𝐧𝐧𝐞𝐦𝐞𝐧.

Als je je plek niet kunt vinden in deze wereld. Als je een enorme prestatiedrang ervaart. Perfectionisme. Het aangaan van ongezonde relaties. Als je moeite hebt met andere mannen. Als je daadkracht niet vanuit je kern komt. Of dat je uit loyaliteit niet succesvoller dan je vader wilt zijn.

Dan draag je een niet geheeld vaderstuk met je mee. Ik zie dit regelmatig voorbijkomen in mijn praktijk. Gevoelens van wrok, onveiligheid, leegte, verlatenheid, niet gesteund voelen en een laag zelfbeeld.

(Emotioneel) afwezige vaders. Met een eigen historie. Verslaafd aan alcohol. Emotioneel of fysiek mishandelend. Altijd aan het werk. Onvoorspelbaar in het tonen van warmte en afstand. Laten kinderen met een ontwikkelingsachterstand achter. Om mee te dealen.

Doe jij dit niet, dan wordt dit 𝐞𝐞𝐧 𝐭𝐚𝐚𝐤 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐯𝐨𝐥𝐠𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐞.

Er ontstaat vaak een afstand, zelfs afgunst naar de vader. Het niet goed genoeg voelen. Het niet gezien zijn. Het niet gehoord voelen. Hieronder ziet een diep verdriet. De diepe wens tot een vaderrol. Gezien en gehoord te worden door je vader.

De sleutel ligt bij jou. Kun jij de verantwoordelijkheid nemen? En je interne vader activeren? En hem niet meer verantwoordelijk houden? Als je zijn pijn en verdriet gaat zien ontstaat er compassie. Begrip. Vergeving. Dat wij allemaal goedbedoelende amateurs zijn.

Wat draag je nog mee van je vader? Wat je niet dient? Wat niet van jou is?

Vorige
Vorige

De moederwond

Volgende
Volgende

Kom eens tot de kern!