De moederwond

Succes is het gezicht van je moeder

Moeders en de vrouwenlijn spelen een cruciale rol in ons leven, zowel persoonlijk als zakelijk. Bert Hellinger, de grondlegger van systeemtherapie, benadrukt dit met zijn uitspraak: "Succes is het gezicht van je moeder." 

Onze relatie met onze moeder bepaalt ons bestaansrecht en eigenwaarde, en heeft directe invloed op je succes als ondernemer. Je moeder is immers de eerste liefde van je leven.

Vaak wordt gedacht dat de vaderfiguur de grootste impact heeft op ons ondernemerschap, maar recente inzichten laten zien dat de verbinding met onze moeder net zo belangrijk is, zo niet meer. 

Debbie Bernasco, een deskundige op dit gebied, legt uit dat tachtig (!) procent van ons succes en welzijn wordt bepaald door onze moeders en de vrouwenlijn. Wow. Die zag ik niet aankomen.

De 'moederwond' staat centraal in dit perspectief. Het omvat diverse aspecten zoals ervaren schaarste, bindingspatronen en onverwerkte trauma's die van generatie op generatie worden doorgegeven. 

Dit inzicht deed mij kijken naar mijn eigen moeder en oma. Met oorlogstrauma. Ervaren van voedseltekorten, angst, onveiligheid en andere verschrikkingen. Niet over gesproken. Niet verwerkt. 

Deze onverwerkte emoties kunnen leiden tot gevoelens van afgeslotenheid (allereerst van zichzelf en daarmee van haar kinderen) en schaarste, zowel op emotioneel als zakelijk vlak. Het is met elkaar verbonden. 

Het doorbreken van deze patronen vergt moed en verantwoordelijkheid en kan leiden tot diepgaande bevrijding en herstel van verbinding met onszelf en anderen. 

Als je bereid bent om uit deze beklemmende patronen te stappen en de kracht van je voorouders weer te omarmen, ben je van harte welkom om met mij als gids dit te onderzoeken en op te lossen.

Vorige
Vorige

De maskers van taal

Volgende
Volgende

De vaderwond